wtorek, 21 kwietnia 2015

Kurczak duszony z warzywami

  Czas biegnie nieubłagane... a godziny zamieniają się w dni, tygodnie..
Niestety obowiązki zmuszają nas  żeby coraz częściej gotować szybko ale czy zawsze zdrowo?
W mojej kuchni staram się używać warzyw z mojego ogródka oraz ziół z mego zielnika. Staram się zastąpić sztuczne, sklepowe pół produkty na swoje własne domowe przepisy. Piszę to ponieważ dużą część dań to korzystam z przepisów z gazetek z Coles lub Woolworths, a tam sporo jest właśnie dań gdzie podają wywary z kartonika lub też kostki bulionowe albo gotowe sosy prosto z sklepowej półki . Taka mała refleksja na początek..
 Dziś polecam Kurczaka duszonego z warzywami doskonale się nadaje na rodzinny obiad w niedzielę lub też na szybki obiad na tygodniu gdzie pani domu zostało nieco wywaru z niedzielnego rosołu..

 Kurczak duszony z warzywami
 
4 udka z kurczaka,
2-3 obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
2 pokrojone w cienkie paski czerwone papryki,
2 pokrojone w ćwiartki cebule ( może być też czerwona)
1  lub 1/12szklanki wywaru z rosołu,
1/4 szklanki mąki,
1-2 łyżka oleju,
2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,
Vegeta i pieprz
 
Kurczak tuż przed włożeniem do piekarnika
 

Udka kurczaka opłukać i osuszyć. Natrzeć Vegetą,
 pieprzem i czosnkiem.Obtoczyć w mące.
Na dużej patelni rozgrzać oliwię Udka obsmażyć
na złoty kolor ze wszystkich stron ( około 10-15 min)
W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, paprykę, oraz cebulę.
Doprawić do smaku Vegetą i pieprzem.
 Wszystko razem dobrze wymieszać
a na wierzch położyć obsmażone udka kurczaka..
Na koniec polać wszystko wywarem z rosołu
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Trzymać w piekarniku  przez około 45 minut lub do czasu
kiedy mięso oraz warzywa będą dobrze podduszone 
w sosie który się wytworzył podczas pieczenia. 
Podawać od razu po upieczeniu  na stół
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz