sobota, 14 marca 2015

Pomidory zapiekane z ryżem i papryką

Tutaj w Australii zaczęła się jesień więc w ogródku powoli kończą się warzywa ale na krzaczkach są jeszcze ostatnie pomidory i papryka.  
Mając w domu swoje własne warzywa często je podaję na różne sposoby. Dziś przygotowałam zapiekankę z pomidorami, ryżem i papryką. Proste i dość szybkie danie nie tylko na obiad ale też na ciepłą kolację..

Pomidory zapiekane z ryżem i papryką.
 
600 g pomidorów,
2 cebule,
2-3 papryki,
2łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki koncentratu,
1/2 szklanki ryżu,
papryka mielona,
sól, pieprz,
tarta bułka do naczynia.
 
Pomidory umyć i sparzyć oraz obrać z skórki,
pokrajać w plastry,.
Cebulę i paprykę umyć i oczyścić, pokroić w kostkę
Podsmażyć na 2 łyżkach masła lub margaryny.
Skropić nieco wodą i dusić do miękkości.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,
przyprawić przyprawami do smaku.
Ryż opłukać, ugotować i ostudzić
W wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą
naczyniu żaroodpornym układać warstwy następująco:
Ryż, cebula z papryką a na koniec pomidory.
Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. 
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz