czwartek, 20 listopada 2014

Dynia zapiekana z ryżem

  Dziś trochę nie banalne danie .. Dynia zapiekana z ryżem.
Szczerze mówiąc to jak w trakcie przyrządzania tego dania, miałam dość mieszane uczucia, gdyż przeważnie robiłam zapiekany ryż z jabłkami. Mimo wszystko jest naprawdę smaczne i pożywne danie na chłodnie dni.
Dynię zapiekaną z ryżem znalazłam w książce Henryka i Danuty Dębskich " Kuchnia Domowa, Z warzywami przez cały rok"

 Dynia zapiekana z ryżem
 
1 kg dyni,
6 łyżek masła,
1/2 szklanki ryżu,
mleko,
2-3 jajka,
2-3 łyżki cukru,
2-3 łyżki rodzynek,
cynamon  do smaku,
tarta bułka do formy.
 

 
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę,
dodać 2-3 łyżki masła i dusić ok 8-10 minut często mieszając.
Ryż opłukać,  zalać dużą ilością wody z dodatkiem mleka, ugotować.
Odcedzić. Żółtka oddzielić od białek.
Pozostałe masło utrzeć z żółtkami i cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę oraz dodać do masy żółtkowej.
Następnie połączyć z dynią, dodać ryż i opłukane rodzynki,
cynamon do smaku .
Naczynie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Masę ryżowo- dyniową wyłożyć do formy i zapiekać
w temperaturze ok 180 stopni,
do momentu kiedy zapiekanka ładnie się zarumieni.
 
 

1 komentarz:

  1. uwielbiam dynię, zatem to propozycja zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń