poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierniczki

  Nadchodzi czas świąt Bożego Naradzenia i to są już 3 święta tutaj... ale dalej nie mogę się przyzwyczaić do różnic jakie są między polskimi a australijskimi świętami. Brakuje mi przede wszystkim śniegu i tej atmosfery jaka jest tylko w Europie...
Mimo wszystko staram się trzymać tradycję wyniesioną z domu i szykuję typowo polskie potrawy ale upały zmuszają mnie do ograniczenia potraw ponieważ w 30 - 40 stopniowej temperaturze trudno zjeść wszystko to co się przygotowało na święta.  W tym roku zrobiłam dla moich domowników pierniczki polskie. Zdecydowałam wypróbować dwa przepisy które znalazłam w  książce z przepisami  kuchni polskiej.. Wyszło mi ok 100 sztuk więc większą cześć dałam ulubionym koleżankom ze szkoły i sąsiadom....

Pierniczki całuski
ok 50 sztuk

2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki płynnego miodu,
1/2 szklanki cukru pudru,
łyżka masła,
jajko,
1 łyżeczka sody oczyszczanej,
1 czubata łyżka przyprawy do piernika,
jajko roztrzepane pół na pół z wodą,
orzechy lub migdały do dekoracji

Masło, miód, cukier puder lekko podgrzewać w  rondelku.
Kiedy wszystkie składniki będą płynne i jednolite dostawić do wystygnięciu.
Do masy dodać  jajko, sodę oczyszczaną rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, przyprawę do piernika.
Mąkę przesiać przez sito.
Do przesianej mąki dodać płynne składniki.
Wyrabiać robotem kuchennym przez co najmniej 10-15 min na średnich obrotach..
Powstałe ciasto pozostawiamy do wystygnięcia ( NIE W LODÓWCE).
Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wałkować na cienki placek ( grubość jak na kluski).
Wycinać pierniczki w różnych kształtach.
Układać na wyłożonej papierem blasze i każde ciastko smarować roztrzepanym jajkiem z wodą.
Można udekorować wciskając w środek orzech lub migdał.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
Odstawić do ostygnięcia po czym odstawić na kilka dni
do szklanego pojemnika lub do puszki żeby zmiękły.

Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Aszkiewicz " Kuchnia Polska Wielka Księga Sprawdzonych przepisów." 





Pierniczki korzenne

ok 50 szt.

3 łyżki miodu płynnego miodu pszczelego,
50 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
jajko,
łyżeczka sody oczyszczanej,
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Miód podgrzać masłem, cukrem, i przyprawą do piernika.
Następnie połączyć przesianą mąką, jajkiem i sodą oczyszczaną.
Dokładnie wyrobić i schłodzić ( nie w lodówce).
Następnie rozwałkować i wykrajać dowolne kształty.
Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Udekorować w uznania.

Przepis dostałam od znajomej Polki.

1 komentarz: