sobota, 1 sierpnia 2015

Bigos z papryki.

 Niestety tu w Melbourne jest zima i wieją zimne wiatry, często pada deszcz ( Co cieszę się trochę w głębi duszy) i w co trudno uwierzyć wczesnym rankiem jest dość duży przymrozek, mimo że wydawałoby się że to raczej mało możliwe W taką pogodę, jak wróci się z pracy to marzy się ciepłym i sytym posiłku więc czasem robię Bigos z papryki. To danie świetnie rozgrzewa i nasyci w chłodne dni. Do dania można użyć papryki w różnych kolorach.



Bigos z papryki.

niecały kilogram papryki,
1/2 kg ugotowanych ziemniaków.
2 cebule,
3 łyżki oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok 20 dag kiełbasy np. zwyczajnej,
1/4 szklanki śmietany,
pieprz, vegeta, papryka słodka
i pikantna, oregano, rozmaryn

Ugotowane ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
Paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry.
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w pół plastry.
W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę.
Dusić razem aż do miękkości. Kiedy już będzie miękkie
dodać kiełbasę, ziemniaki oraz około 100 ml wody,
wymieszać, dusić około 5 minut na małym ogniu.
W tym czasie wymieszać śmietanę z łyżką mąki
 i koncentratem pomidorowym. Dusić całość
około 5-10 minut lub do czasu kiedy wszystkie składniki
będą miękkie. Doprawić do smaku przyprawami  i ziołami. 
Podawać danie na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz