środa, 8 stycznia 2014

Bułeczki maślane.

    
 
     W końcu po tych wszystkich szaleństwach imprezowych można sobie usiąść i zjeść do słodkie bułeczki drożdżowe, które są  nie zastąpione...
 
Bułeczki  maślane 

   1kg mąki ( z górką), ok 600ml mleka,100g drożdży, ok 200 g cukru, ok 100 g masła, sól , 3 żółtka, białko do posmarowania wierzchu bułeczek.

Mąkę przesiać do dużej miski, mleko podgrzać tak żeby było ciepłe. W dużym kubku  drożdże rozprowadzić z niewielką ilością mleka dodać łyżkę cukru i mąki wymieszać.
Zostawić do podwojenia objętości. W tym czasie można resztę  mąki oraz żółtka dobrze wymieszać, dodać ciepłe mleko.
Gdy w dużym kubku drożdże podwoją swą objętość,  dodać
 do ciasta i zagnieść, na koniec kiedy już wyrobimy ciasto powoli wlewać rozpuszczone masło cały czas wyrabiając.
Ciasto musi odstawać od ręki, mieć pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Ciasto musi 2-krotnie podwoić swoją objętość. Stolnicę posypać lekko mąką i ciasto drożdżowe rozwałkować na mniej więcej
 1 cm i wykrajać bułeczki odstawić żeby jeszcze podwoiły swą objętość, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp ok 180 stopni Celsjusza.
Piec ok 25 min. Są smaczne z masłem i dżemem.
 


2 komentarze:

  1. nie za dużo tego mleka na 1kg mąki

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za uwagę. Podałam orientacyjną ilość, gdyż podczas wyrabiania ciasta to i tak można dodawać mąki jeśli chcemy mieć bardziej gęste ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń