Uwielbiam owoce morza zwłaszcza kalmary, krewetki oraz przegrzebki ( scallops)
Już wspomniałam, że tu są łatwo dostępne i nie są zbyt drogie, ale co najważniejsze są świeże!
Ostatnio miałam ochotę na jakieś danie z krewetek,a w Take a Way at home znalazłam naprawdę prosty i smaczny przepis na:
Krewetki z ryżem.
750 ml bulionu z kurczaka
( dałam wodę wymieszaną z Vegetą).
1łyżkę oliwy
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
200 g ryżu Arborio
500 g surowych krewetek,
80 g zielonego groszku,
natka zielonej pietruszki do przybrania.
Wodę z bulionem zagotować i zostawić na bardzo słabym gazie
do czasu kiedy będzie potrzebne.
do czasu kiedy będzie potrzebne.
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zgnieciony czosnek.
Smażyć aż cebula będzie szklista ( ok 4 min),
Smażyć aż cebula będzie szklista ( ok 4 min),
dodać ryż i podsmażyć aż będzie na wpół przezroczysty
( ok 2 min).
( ok 2 min).
Dodać gorący wywar, gotować aż ryż stanie się kremowy
( Ok 20-25 min).
( Ok 20-25 min).
Krewetki wypłukać pod zimną wodą oraz dodać do ryżu razem
z zielonym groszkiem.
Wymieszać oraz gotować ok 5 min cały czas mieszając,
do czasu kiedy krewetki, aż zmienią kolor na różowy.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ozdobić natką pietruszki.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
z zielonym groszkiem.
Wymieszać oraz gotować ok 5 min cały czas mieszając,
do czasu kiedy krewetki, aż zmienią kolor na różowy.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ozdobić natką pietruszki.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz