Chciałam z tej okazji zrobić kolację dla męża dla naszych znajomych. Zaprosiliśmy tylko dwoje najbliższych znajomych.
Chciałam zrobić coś polskich dań i tu skorzystałam z książki
Ewy Aszkiewicz " Kuchnia Polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów" Podam wam te przepisy w osobnych postach.
Na pierwsze danie polecam zrobić Zupę- krem z pieczarek. Autorka radzi, żeby do tego przepisu wykorzystać esencjonalny rosół a że nie miałam takiego więc ugotowałam rosół z dwóch skrzydełek i warzyw następnie wszystko zmiksowałam.
Niżej podam oryginalny przepis.
Zupa krem z pieczarek.
5 szklanek esencjonalnego rosołu
lub wywaru z jarzyn,
duża cebula,
1/2kg pieczarek,
łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej,
3łyżki zimnego mleka,
szklanka słodkiej śmietanki,
sól i odrobina białego pieprzu.
Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę rozbijamy w malakserze
lub bardzo drobno posiekać tasakiem.
Dodać do roztopionego masła oraz dusić, często mieszając
aby nie dopuścić do zrumienienia.
Gdy pieczarki będą prawie miękkie połączyć z rosołem
i na średnim ogniu gotować przez ok 5 min.
Następnie dodać mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku,
mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok 3 min, żeby mąka straciła smak surowizny.
Gdy trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po wyłączeniu ognia połączyć z lekko spienioną śmietanką.
Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz