Ostatnim razem podałam przepis na pierwsze danie, które zrobiłam na kolację z okazji rocznicy pobytu w Australii,
a dziś drugie, czyli Pieczony kurczak w warzywach.
Tak jak ostatnio skorzystałam z przepisu z książki
Ewy Aszkiewicz " Kuchnia Polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów."
Przepis troszkę zmieniłam, gdyż zrobiłam własną marynatę do kurczaka.
Pieczony kurczak z warzywami
1 kurczak ok 1,20 kg ,
1/2 kalafiora,
mały brokuł,
ok 100 g brukselki,
1 czerwona papryka,
1 marchewka,
cebula,
2-3 ziemniaki
marynata do kurczaka
po łyżeczce: kurkumy Vegety, pieprzu czarnego
papryki chili,
2-3 ziarna jałowca zgniecione w moździerzu,
sok z połówki cytryny
ok 100 ml oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka, zostawić w lodówce na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temp 200 stopni.
Włożyć kurczaka a dużej brytfannie ( upiekłam w rękawie
do pieczenia a pod koniec zdjęłam u ułożyłam wokół przygotowane warzywa)
Kalafior i brokuły oczyścić i podzielić na małe różyczki.
Brukselkę oczyścić. Marchew obrać i pokroić na słupki.
Paprykę oczyścić z nasion oraz pokroić w grube paski,
Cebulę i ziemniaki obrać oraz pokroić w pół plastry,
Wszystkie warzywa (oprócz cebuli }opłukać w zimnej wodzie, odsączyć oraz sparzyć w gorącej wodzie.
Na dużej patelni rozgrzać olej dodać cebulę, a kiedy lekko zeszkli dodać resztę warzyw.
Wszystko razem dusić ok 15 minut na małym ogniu.
Przed końcem pieczenia kurczaka dodać warzywa oraz piec razem aż warzywa będą miękkie ( ok 20-25).
* Kurczaka piec tyle czasu co waży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz