i chować wszystko co się da słoika.
Przygotowanie przetworów to dla mnie przyjemność chowania lata w weki.
Ostatnio wykopałam buraki, nie było tego dużo gdyż mam mały ogródek.
Część zostawiłam surowe a te malutkie zapakowałam do słoika.
Buraczki w lekkiej zalewie octowej.
na ok 4 słoiczki
ok kg małych buraczków
1i 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki octu 10 proc
do każdego słoiczka dać
po 2 liście laurowe
po kilka ziarenek ziela angielskiego
Buraczki gotować 10 min w lekko osolonej wodzie.
Jak buraczki wystygną to obrać ze skórki.
Ułożyć do wyparzonych słoików.
Wodę, ocet, cukier zagotować razem.
Rozlać zalewę do słoiczków; do każdego dać liść laurowy
i ziele angielskie, zakręcić oraz obrócić do góry dnem.
Dla pewności zawsze pasteryzuję przez ok 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz