Przepis pochodzi z książki Henryka oraz Danuty Dębskich
pt " Domowa kuchnia potrawy z warzywami przez cały rok"
Ta książka jest nie wyczerpaną skarbnicą potraw z warzyw.
Sałatka ziemniaczana po japońsku.
40 dag ziemniaków,
2-3 jajka ugotowane na twardo,
10 dag filetów śledziowych,
4-6 pieczarek,
3/4 szklanki śmietany,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
sok z 1/2 cytryny
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować pod przykryciem, Odcedzić.
Zimne ziemniaki pokroić w kostkę razem z jajkami
oraz filetami śledziowymi.
Pieczarki obrać oraz pokroić cienkie plasterki.
Wszystkie składniki połączyć z śmietaną,
sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć do salaterki oraz udekorować.
P.S Użyłam małe ziemniaczki więc nie kroiłam ich w kostkę lecz w ósemki.
Jak przeczytałam, że ze śledziami to już wiem, że mojemu Mężowi baaardzo by smakowała :)
OdpowiedzUsuńTa sałatka ma ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuń