Nie był to zwykły piknik ale szczególny... pełen wrażeń,
i niesamowitych wydarzeń gdyż to był Piknik nad Wiszącą Skałą.
Nikt nie się nie zgubił, lecz jak zeszliśmy na polanę to porządnie zgłodnieliśmy!
Nie będę opisywać samej wycieczki, ale zrobię to w wolnej chwili na innym blogu, a teraz podam przepis na Sałatkę z ryżem
i tuńczykiem.
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
200 g ryżu,
2 puszki tuńczyka każda po 185 g
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
pół szklanki pokrojonego selera naciowego
2-3 cebulki dymki
dressing
100 ml octu winnego
100 ml oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy dijon
sól i pieprz
Ryż ugotować, odcedzić, spłukać zimną wodą ( żeby był sypki). dobrze osączyć.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć oraz dać do ryżu.
paprykę, cebulkę dymkę pokroić wrzucić do reszty składników, dodać pokrojony seler naciowy.
Składniki na dressing połączyć i mocno wstrząsnąć żeby się połączyły.
Dodać do sałatki i wszystko razem wymieszać.
P.S Zapomniałam wspomnieć, że przepis znalazłam w lutowym wydaniu " Better Homes and Gardens".
Smacznego :)
Smacznego :)
Bardzo fajna koncepcja, tuńczyk z ryżem to jeszcze nie jadłem ale na pewno zdrowe i sycące
OdpowiedzUsuń