środa, 2 kwietnia 2014

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

   W ostatnią sobotę wybrałam się z mężem na piknik.
Nie był to zwykły piknik ale szczególny... pełen wrażeń,
i niesamowitych wydarzeń gdyż to był Piknik nad Wiszącą Skałą.
Nikt nie  się nie zgubił, lecz jak zeszliśmy na polanę to porządnie zgłodnieliśmy!
Nie będę opisywać samej wycieczki, ale zrobię to w wolnej chwili na innym blogu, a teraz podam przepis na Sałatkę z ryżem
 i tuńczykiem.
 
 



Sałatka z ryżem i tuńczykiem
200 g ryżu,
2 puszki tuńczyka każda po 185 g
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
pół szklanki pokrojonego selera naciowego
2-3 cebulki dymki
  dressing
100 ml octu winnego
100 ml oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy dijon
sól i pieprz
 
 Ryż ugotować, odcedzić, spłukać zimną wodą ( żeby był sypki). dobrze osączyć.
 Tuńczyka i kukurydzę odsączyć oraz dać do ryżu.
paprykę, cebulkę dymkę pokroić wrzucić do reszty składników, dodać pokrojony seler naciowy.
Składniki na dressing połączyć i mocno wstrząsnąć żeby się połączyły.
Dodać do sałatki i wszystko razem wymieszać.
 
 
P.S Zapomniałam wspomnieć, że przepis znalazłam w lutowym wydaniu " Better Homes and Gardens".

Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajna koncepcja, tuńczyk z ryżem to jeszcze nie jadłem ale na pewno zdrowe i sycące

    OdpowiedzUsuń