piątek, 25 kwietnia 2014

Zapiekane naleśniki z kurczykiem i pieczarkami.

    Od dawna miałam ochotę zrobić naleśniki, nie takie tradycyjne
 z dżemem lub twarogiem ale z innym farszem.
Dlatego jak znalazłam w kwietniowym wydaniu " Super food ideas" to następnego dnia zrobiłam Zapiekane naleśniki
z kurczakiem i pieczarkami.
 Są smaczne, a składniki są łatwo dostępne w każdej domowej lodówce.
  
                                                                  
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.
    

                                                             
  Ciasto na naleśniki:
 
1 szklanka mąki,
1 i1/2 szklanki mleka,
2 jajka,
20g roztopionego masła 
Farsz:
1 mała cebula drobno pokrojona w kostkę,
150 g pieczarek drobno pokrojonych,
2 łyżki mąki,
3/4 szklanki śmietany słodkiej,
1/2 szklanki wody lub wywaru z kostki rosołowej,
1 i 1/2 szklanki gotowanego kurczaka
lub 500 g mięsa mielonego
 z kurczaka.
2 łyżeczki posiekanej natki z kurczaka,
1 i 1/2 szklanki startego parmezanu
( dałam zwykły starty ser żółty)
 
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowego połączyć,
 a następnie usmażyć 8 naleśników.
Farsz
Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz dodać pokrojoną cebulę
 i podsmażyć aż będzie szklista.
Następnie wsypać pieczarki, smażyć tak długo aż wyparuje sok, dodać mięso, podsmażyć ok 5-7 minut
 od czasu do czasu mieszając.
Dodać wodę lub wywar z kostki rosołowej.
Trzymać na ogniu do czasu kiedy wyparuje do 1/2 swej objętości. W między czasie wymieszać słodką śmietankę z 2 łyżkami mąki oraz dać do farszu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni.
Smarować naleśniki dając mniej więcej ok  1/4 szklanki farszu 
Gotowe już naleśniki posypać serem żółtym i zapiekać aż ładnie nam się zarumienią.
Przed podaniem posypać posiekaną natką.

 
 

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, chętnie zrobię kiedyś u siebie. Zapraszam Cię do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :) Jeszcze 3 dni akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko jak nakłonić kurczaka do zjedzenia natki?

    OdpowiedzUsuń