czwartek, 3 kwietnia 2014

Ciasto Guzik

  Już niedługo weekend czas upiec coś słodkiego do kawy.
To ciasto robię przez prawie 15 lat i zawsze był moim popisowym ciastem, które robię przeważnie z jakiejś okazji lub jak mam na nie ochotę.
  Guzik, nie jest wbrew pozorom trudny do zrobienia, ale wymaga trochę zabawy.  
Zawsze miałam problem wytłumaczyć jak zrobić te guziczki więc na potrzeby bloga porobiłam zdjęcia.
Wierzcie mi jest pyszne w swym smaku!
 
Kuchnia na antypodach


Guzik
 
Biszkopt
6 jaj,
6 łyżek mąki,
6 cukru.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Krem
1 margaryna lub masło
2 budynie śmietankowe,
0.5 l mleka
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń
Polewa
200 g czekolady gorzkiej
ok 100 ml słodkiej śmietanki
 
Biszkopt
Białka z cukrem  ubić na sztywno dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy.
Ciasto upiec w temp ok 200 stopni przez ok 25 min.
Przed końcem sprawdzić patyczkiem czy jest suche.
Kiedy Biszkopt wystygnie przekroić.
Spód dać do formy, a wierzch biszkoptu wykroić kieliszkiem guziki.
 
 

Krem :
z mleka ugotować wg przepisu na opakowaniu gęsty budyń,
  pod koniec wsypać z opakowania galaretki truskawkowe,
  dobrze wymieszać.
Zostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać budyń partiami,
nie przerywając ucierania.
Gotową masę wyłożyć na spód, przykryć wierzchem
 z otworami na guziki.
 Do jednej szklanki wrzącej wody wsypać galaretkę wiśniową
 i zostawić do czasu kiedy zacznie lekko tężeć.
Brzoskwinie pokroić w cząstki, powkładać w puste otwory.
Kiedy galaretka wiśniowa będzie już lekko tężeć 
to w każdy otwór wlać jedną łyżkę galaretki i przykryć
 " guzikiem" lekko wciskając do środka.
Wstawić na jakieś 2 godziny do lodówki
żeby wszystko razem połączyło i po tym czasie
przygotować Polewę :
 Do małego garnka wlać śmietankę i połamaną czekoladę od czasu do czasu mieszając.
Kiedy polewa będzie gotowa  wylać na ciasto.
Udekorować wg gustu.
Wstawić do lodówki na noc.
 
Smacznego :) 
 
Kuchnia  na antypodach
P.S. To ciasto lepiej robić w kwadratowej lub prostokątnej blasze. Podane składniki są podane na blaszkę o wymiarach 33x23 


1 komentarz:

  1. Przyznaję, że jeszcze nie spotkałam się z tym ciastem, a wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń