Szybki, prosty, nie drogi, a co najważniejsze smaczne.
Zapiekanka z kalafiorem i brokułami.
1 średni kalafior,
1 brokuł,
3-4 parówki
150 g pieczarek,
1/2 cebuli
1 jajko
1/2 szklanki słodkiej śmietany
sól, pieprz
100 g sera żółtego
2-3 łyżki oliwy lub oleju
tłuszcz do smarowania naczynia do zapiekania
2-3 łyżki oliwy lub oleju
tłuszcz do smarowania naczynia do zapiekania
Kalafior i brokuł ugotować w osolonej wodzie
tak żeby był miękki ale nie rozgotowany.
Kalafior i brokuły podzielić na różyczki
i wyłożyć w wysmarowanym naczyniu do zapiekania.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
Na oliwie podsmażyć cebulkę aż będzie szklista, następnie dodać pieczarki i podsmażyć, aż sok wyparuje.
Rozłożyć równomiernie na warzywach.
Parówki obrać z osłonek i pokroić na plasterki, dodać do warzyw.
Śmietanę, jajko, starty ser żółty oraz sól i pieprz wymieszać razem oraz polać kalafior i brokuły.
Zapiekać w gorącym piekarniku
tak żeby był miękki ale nie rozgotowany.
Kalafior i brokuły podzielić na różyczki
i wyłożyć w wysmarowanym naczyniu do zapiekania.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
Na oliwie podsmażyć cebulkę aż będzie szklista, następnie dodać pieczarki i podsmażyć, aż sok wyparuje.
Rozłożyć równomiernie na warzywach.
Parówki obrać z osłonek i pokroić na plasterki, dodać do warzyw.
Śmietanę, jajko, starty ser żółty oraz sól i pieprz wymieszać razem oraz polać kalafior i brokuły.
Zapiekać w gorącym piekarniku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz