piątek, 1 sierpnia 2014

Spaghetti Bolognese

   Każdy, kto lubi spaghetti to zna sos bolognese i ile książek kulinarnych to tyle jest przepisów.
Szukając pomysłu na obiad w różnych książkach znalazłam różne przepisy na sos bolognese i postanowiłam iż każdy z nich wypróbuję i zobaczę który jest najsmacziejszy.
Ten przepis pochodzi  z książki " The big book of pasta" którą podarował mi mąż z piękną dedykacją. Tej książki szukałam we wszystkich księgarniach a gdzie mąż znalazł, to nie wiem ponieważ nie chce mi zdradzić tej tajemnicy...


Spaghetti Bolognese
 
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 cebula pokrojona w kostkę,
2 ząbki czosnku drobno posiekany,
1 marchewka drobno pokrojona,
100 g boczku pokrojony w kostkę,
500 mięsa mielonego z wołowiny,
1 puszka pomidorów z puszki w cząstkach,
2 łyżeczki suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz,
natka do ozdoby,
 

 
 
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę
 i smażyć ok 3 minut
 lub do momentu kiedy stanie się szklista,
dać posiekany czosnek, ,marchew,
 boczek i smażyć wszystko ok 3-4 minut
 od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać wołowinę i gotować na mocnym
 ogniu ok 3-4 minut
lub do czasu kiedy całe mięso jest brązowe.
Do gotującego się mięsa dodać pomidory z puszki, oregano,
 bazylię oraz czerwone wino.
Dusić wszystko na średnim  ogniu ok 45 minut.
Pod koniec duszenia dać przecier pomidorowy,
sól i  pieprz
Między czasie ugotować spaghetti wg przepisu na opakowaniu.
Podawać gorące oraz udekorować natką.
 







1 komentarz:

  1. Zgłodniałam! ;) Wygląda pyysznie, uwielbiam spaghetti!

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń