Wygląda na zwykłe ciasto ale po ugryzieniu jednego kęsa od razu wyczuje się jego subtelny smak wina, które uszlachetnia to ciasto. Marmolada i migdały nadają mu wspaniały smak, który chce się pamiętać jak najdłużej.
W przepisie użyłam marmolady z pomarańczy ale też można użyć marmolady z jabłek, które nadają mu nutkę rajskiego smaku.
Przepis pochodzi z moich notatek.
Ciasto z winem.
30 dag mąki pszennej,
10 dag mąki ziemniaczanej,
20 dag margaryny,
20 dag cukru,
3 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sok z jednej cytryny,
cukier waniliowy,
marmolada pomarańczowa lub jabłkowa,
płatki migdałowe,
cukier puder do posypania.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodawać stopniowo po jednym jajku oraz sok z cytryny,
Połączyć z przesianą mąką pszenną
i ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia.
i ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia.
Powoli dodawać wino cały czas ubijając
do czasu kiedy wszystkie składniki się połączą.
do czasu kiedy wszystkie składniki się połączą.
Przełożyć do wysmarowanej tortownicy masłem
i posypanej bułką tartą.
i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni,
przez 40 minut ( sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone).
Ciepłe ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować marmoladą,
posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić jeszcze raz do piekarnika na10 minut.
Prezentuje się bardzo ciekawie! Nie jadłam jeszcze takiego :)
OdpowiedzUsuńZ winem musiało smakować wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńMa delikanty smak I taki inny ale smaczny !
OdpowiedzUsuń