Polecam tą sałatkę nie tylko jak przystawkę na przyjęcie
ale też jako lekki obiad na upalne dni.
Świetnie pasuje do pieczonego kurczaka ale i też jak samodzielnie danie.
Ilość składników możemy dostosować do swoich potrzeb.
Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia " Kuchnia domowa"
Sałatka winegret.
2 opakowania mix sałat,
2 pomidory pokrojone w grubą kostkę
2 papryki ( jedna czerwona a druga żółta),
1 cebula pokrojona w kostkę
100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę,
1 puszka kukurydzy z puszki,
ok 100 g oliwek (wg własnego gustu),
4 jajka ugotowane na twardo,
2 ząbki czosnku,
100 ml oliwy z oliwek,
50 ml octu winnego lub soku z cytryny,
szczypta soli i cukru,
świeże zioła: bazylia, mięta, melisa,
Sałatę opłukać oraz osuszyć. Kukurydzę osączyć na sitku.
Do dużej szklanej miski dajemy: pokrojoną cebulę, pomidory,
paprykę pokrojoną na paseczki, ser żółty,
jajka pokrojone na ósemki,
jajka pokrojone na ósemki,
sałatę, kukurydzę, osączone i pokrojone drobno oliwki.
Czosnek drobniutko posiekać i dodać do sałatki.
Wszystkie składniki wymieszać.
Oliwę, ocet winny sól,pieprz wymieszać
i zalać wymieszane składniki.
i zalać wymieszane składniki.
Świetny wpis! ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com