piątek, 29 sierpnia 2014

Sałatka winegret.

Polecam tą sałatkę nie tylko jak przystawkę na przyjęcie
ale też jako lekki obiad na upalne dni.
Świetnie pasuje do pieczonego kurczaka ale i też jak samodzielnie danie.
 Ilość składników możemy dostosować do swoich potrzeb.
Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia " Kuchnia domowa"
 
 
 

 Sałatka winegret.
 
2 opakowania mix sałat,
2 pomidory pokrojone w grubą kostkę
2 papryki ( jedna czerwona a druga żółta),
1 cebula pokrojona w kostkę
100 g  sera żółtego pokrojonego w kostkę,
1 puszka kukurydzy z puszki,
ok 100 g oliwek (wg własnego gustu),
4 jajka ugotowane na twardo,
2 ząbki czosnku,
100 ml oliwy z oliwek,
50 ml octu winnego lub soku z cytryny,
szczypta soli i cukru,
świeże zioła: bazylia, mięta, melisa,
 
 
Sałatę opłukać oraz osuszyć. Kukurydzę osączyć na sitku.
Do dużej szklanej miski dajemy: pokrojoną cebulę, pomidory,
paprykę pokrojoną na paseczki, ser żółty,
 jajka pokrojone na ósemki,
sałatę, kukurydzę, osączone i pokrojone drobno oliwki.
Czosnek drobniutko posiekać i dodać do sałatki.
Wszystkie składniki wymieszać.
Oliwę, ocet winny sól,pieprz wymieszać
 i zalać wymieszane składniki.
Posypać świeżymi ziołami, a przed podaniem na stół
 jeszcze raz wszystko zamieszać

 
 

1 komentarz:

  1. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń