Ciastka, które zrobiłam niedawno są kruche i rozpływają się
w ustach ale warto je wypróbować w domu.
W przepisie nie ma mąki oraz jajek więc są dobrą przekąską
dla osób które nie tolerują tych produktów.
Ciastka owsiane wg mojego pomysłu.
1 szklanka płatków owsianych,
3/4 szklanki brązowego cukru,
200 g zmielonych migdałów,
3/4 szklanki suszonej żurawiny,
2 garście rodzynek,
200 g margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczanej,
Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać.
Margarynę rozpuścić i dodać do suchych składników,
dodać łyżkę masła orzechowego, wszystko dobrze wymieszać.
Blachy wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą łyżki formować ciastka i układać na blasze.
Zostawiać ok 3 cm odstępy gdyż ciasta
pod czas pieczenia powiększą swą objętość.
pod czas pieczenia powiększą swą objętość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Celsjusza przez ok 20 minut.
Celsjusza przez ok 20 minut.
Jeśli ciastka będą już lekko brązowe wyjąć z piekarnika.
i gdy całkiem ostygną ostrożne przenieść na talerzyk
lub do pudełka.
lub do pudełka.
P.S. Ciastka są bardzo kruche.
ile sztuk wyjdzie z podanych proporcji?
OdpowiedzUsuńZ podanych proporcjii wyjdzie ok 30 sztuk ciastek
OdpowiedzUsuń