jest plucha. To pyszna pożywna zupa na każdą porę roku.
Zupa kalafiorowa wg mojego przepisu.
1/2 kalafiora,
5-6 małych ziemniaków,
1 średnia marchewka,
ok 150 g pieczarek,
1/2 szklanki zielonego groszku ( mrożony)
1 l rosołu,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
ok 100 ml słodkiej śmietany,
1-2 łyżki octu winnego.
Kalafior oczyścić i podzielić na małe różyczki.
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
Do gorącego wywaru z rosołu dać kalafior, ziemniaki, marchewkę,
gotować ok 10 minut,
dodać podsmażone pieczarki. oraz wlać słodką śmietanę.
Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki
podsmażyć lekko mąkę
a pod koniec smażenia dodać trochę wywaru z gotującej się zupy,
wymieszać i połączyć z resztą zupy.
Pod koniec gotowania dać zielony groszek,
doprawić Vegetą i pieprzem
oraz ocet winny wymieszać oraz podawać na ciepło.
Kalafior oczyścić i podzielić na małe różyczki.
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
Do gorącego wywaru z rosołu dać kalafior, ziemniaki, marchewkę,
gotować ok 10 minut,
dodać podsmażone pieczarki. oraz wlać słodką śmietanę.
Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki
podsmażyć lekko mąkę
a pod koniec smażenia dodać trochę wywaru z gotującej się zupy,
wymieszać i połączyć z resztą zupy.
Pod koniec gotowania dać zielony groszek,
doprawić Vegetą i pieprzem
oraz ocet winny wymieszać oraz podawać na ciepło.
Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuń