Nie spodziewałam się, że będzie tak bardzo popularne. Na prośbę kilku osób podaję przepis.
Chcę zaznaczyć że podam orginalny przepis, w którym jest mąką samorosnąca. Żeby uzyskać taki sam efekt na każdą szklankę zwykłej mąki daję się 2 łyżeczki proszku do pieczenia plus łyżeczkę sody oczyszczanej.
Ciasto czekoladowe
4 jajka,
2 szklanki mąki mąki samorosnącej
( na 2 szklanki zwykłej mąki
+ 4 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 2 łyżeczki sody oczyszanej)
1 3/4szklanki cukru
1 mała łyżeczka cukru waniliowego,
6 dużych łyżek masła,
1 szklanki mleka,
6 łyżek kakao,
1/2 łyżeczki soli
Przesiać przez sitko mąkę oraz kakao,
dodać resztę suchych składników.
Dodać jajka, mleko, masło roztopić oraz dodać jako ostatnie.
Następnie wszystkie składniki wymieszać.
Najpierw wymieszać łyżką, a później mikserem
przez 3 minuty na najwyższych obrotach.
Blachę o średnicy 26-28cm wysmarować masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
z termoobiegiem 170, bez termoobiegu 180 stopni.
Piec pomiędzy 50- 55 minut..
Pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Smacznego
W nawiasie podałam jak zrobić samemu makę samorosnącą.
O proszę, jaki zdolny mąż. Takie ciacho zrobić. Pycha :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, jaki utalentowany mąż :) Ciacho wygląda pierwszorzędnie :)
OdpowiedzUsuń