poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto drożdzowe z rabarbarem i jabłkiem

   Mój mąż uwielbia ciasto drożdżowe i na jego prośbę upiekłam z rabarbarem i jabłkami.
Korzystałam z przepisu, który się zawsze udaje a ciasto pięknie wyrasta i pozostaje świeże przez dłuższy czas :)
 
 
Ciasto drożdżowe.
 
1 kg mąki z górką,
1/2 l ciepłego mleka,
kostka drożdży,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju
1 duże jabłko,
3-4 pędy rabarbaru.
 
Kruszonka:
1/2 kostki masła,
szklanka mąki,
szklanka cukru
 
 
Odlać 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz rozdrobnić drożdże.
 Resztę ciepłego mleka wlać do miski i połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto dobrze wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
 W między czasie obrać jabłka oraz pokroić na plasterki.
Rabarbar oczyścić i pokroić na 2 cm kawałki.
Przygotować kruszonkę.
Piekarnik nagrzać do temperatury ok 180 stopni z termo obiegiem.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 40 x25 cm,
poukładać na wierzch rabarbar i jabłka,
a na koniec dać kruszonkę.
Piec ok 45 minut pod koniec sprawdzając czy ciasto jest już upieczone.
Pozostawić do wystygnięcia.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz