poniedziałek, 23 czerwca 2014

Zapiekane macaroni z warzywami.

Świetnie danie na szybki obiad lub kolację. Do tej zapiekanki można dodać jako dodatek drobiowe kotlety mielone lub jako samodzielne danie.


Zapiekane macaroni z warzywami.
 
300 g drobnego makaronu,
1/2 kalafiora,
1/2 czerwonej papryki,
5 marchewek,
1 puszka kukurydzy,
1/2 mleka,
100 g sera żółtego cheddar,
2 łyżki mąki,
2 jajka,
2 łyżki musztardy Dijon,
50 g masła,
dodatkowo 
 ser do  posypania na wierzch
oraz natka
 
 
 
Makaron ugotować wg przepisu oraz odcedzić.
Kalafior oraz marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie,
 gdy ostygnie  kalafior podzielić na drobne różyczki,
 a marchewkę pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wymieszać wszystkie składniki.
 Mąkę podsmażyć lekko na maśle,
odstawić żeby lekko wystygła.
Mleko, jajka, musztardę, ser żółty, podsmażoną mąkę  
dobrze wymieszać.
Dodać do makaronu z warzywami 
 Przełożyć do wysmarowanego masłem 
 naczynia żaroodpornego.
Wierzch zapiekanki posypać obficie serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury
180 stopni przez 20 -25 minut.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz