sobota, 27 września 2014

Krótko smażona wołowina z chili

  Lubię przygotowywać posiłki wraz z mężem ale tylko jak coś jest prostego oraz szybkiego  do zrobienia gdyż bardziej praco chłonne posiłki wolę sama robić, kiedy nikogo nie ma w domu.
Tym razem zrobiliśmy Krótko smażoną wołowinę z chili.
Przepis wykorzystaliśmy  książki " Waight Watchers Cook fast"




Krótko smażona wołowina z chili
 
500 chudej  wołowiny pokrojonej w cienkie paski,
1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
1cebula pokrojona w ósemki,
1 jasną część lemon grass i starto bardzo drobno
(użyłam suszona lemongrass)
1  słodką chili drobno pokrojoną,
mały brokuł pokrojony na ok 4 cm różyczki,
1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki,
2 ząbki czosnku drobno pokrojonego,
60 ml rosołu z kostki,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka Fish sos lub Oyster sos
duża łyżka soku z limonki ,
 1 łyżka drobnego cukru
2 szklanki ryżu.
 
 
 
 Wok rozgrzać oraz dodać 1/2 łyżki oleju  i trzymać na ogniu
 20 sekund i powoli dodawać mięso.
Smażyć ok 2-3 minuty lub aż się zrobi brązowe.
 Mięso wyłożyć na talerz.
Wok ponownie rozgrzać oraz dać resztę oleju, grzać
ok 20 sekund, dać cebulę na ok 2 minuty,
dodać czosnek, lemongras oraz chili. Smażyć ok 1 minut.
Potem dodać brokuł, paprykę oraz bulion rosołowy.
Smażyć ok 2 minuty (Wszystko wymieszać i dusić
aż brokuł będzie miękki). 
 Dodać mięso, wlać sos sojowy oraz oyster lub sos rybny, cukier, sok z limonki, wymieszać.
 Podawać z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz