piątek, 5 września 2014

Risotto Śmietnik

  Są takie momenty, kiedy mam mało czasu na przygotowanie  posiłku, a w lodówce nie wiele się znajduje więc szybko robię to co mam  pod ręką, a przy okazji  wykorzystuję to co jest lodówce i zamrażarce. 
Risotto jest świetną propozycją dla pań domu, które mają nie wiele czasu na stanie przy kuchni.

 Risotto Śmietnik
 
200 g ryżu,
100 g piersi z kurczaka,
100 g pokrojonej w paski szynki,
garść fasolki szparagowej ( przekroić na pół)
garść młodego groszku,
1/2 papryki żółtej
1 marchewka pokrojona w plastry,
1 cebula pokrojona w kostkę,
50 ml oliwy z  oliwek,
sól, pieprz
 
 
 
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek.
Dodać cebulę oraz zeszklić,
dać pokrojoną w kostkę piers kurczaka
i paprykę pokrojoną w paseczki.
Lekko podsmażyć, wsypać ryż,
zamieszać, trzymać na małym ogniu,
cały czas mieszając przez ok 50 sekund.
Dodać  3 szklanki wody,następnie dać marchewkę,
 zielony groszek, i fasolkę szparagową.
Gotować  do czasu kiedy ryż wchłonie całą wodę.
Od czasu do czasu zamieszać wszystkie składniki.
Jeśli warzywa się jeszcze nie ugotowały,
 a już nie ma wody to można trochę dodać płyn do potrawy.
 Na 5 minut przed końcem gotowania
 dodać pokrojoną w paski szynkę
oraz przyprawy, wymieszać.
Podawać natychmiast.
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz