do kawy lub na deser, to polecam właśnie ten deser.
Prosty w wykonaniu, niedrogi, a do tego rozpływa się w ustach...
Świetne połączenie śmietany, białej czekolady oraz kokosu.
Dla zrównoważenia smaku dodałam jako dekorację truskawki, które swym lekko kwaśnym smakiem równoważą słodycz deseru..
Przepis wykorzystałam z książki Joanny Bochaczek- Trębacz "Magiczna Książka Kucharska Kulinarny Tarot"
W przepisie nic nie zmieniałam, a od siebie dodałam jedynie truskawki jako dekorację.
Anielski Puch
2 galaretki cytrynowe,
500 ml śmietany 36 %
tabliczka białej czekolady,
wiórki kokosowe,
likier kokosowy - do nasączenia,
1 op. biszkoptów podłużnych,
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody,
dodać połamaną czekoladę.
Wymieszać i pozostawić do zastygnięcia.
W szklanym naczyniu ułożyć biszkopty oraz nasączyć alkoholem.
Śmietanę ubić na sztywno oraz dodawać
razem z wiórkami kokosowymi,
partiami do tężejącej się masy, delikatnie mieszając.
Na biszkopty wylać masę oraz wstawić do lodówki
na około 2 godziny.
Przed podaniem udekorować wg własnego gustu
wiórkami kokosowymi,
prażonymi migdałami lub truskawkami.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń