na ciepłą kolację. Przepis zaczerpnęłam z magazynu Taste
Risotto z dynią i pieczarkami.
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 por ale tylko biała część drobno pokrojony,
50 drobno pokrojonego boczku,
150 g małych i pokrojonych na połówki pieczarek,
2 ząbki zgniecionego czosnku,
200 g obranej oraz pokrojonej w kostkę dyni,
200 g ryżu arborio,
100 ml białego wytrawnego wina,
750 ml wody,
30 g startego parmezanu,
natka do przybrania
W dużym rondlu rozgrzać oliwę oraz dodać porę i boczek.
Smażyć ok 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dać pieczarki i smażyć ok 3-4 minut.
Potem dodać zgnieciony czosnek oraz smażyć
cały czas mieszając ok 1 minuty
lub do czasu kiedy wydobędzie się aromat.
Następnie dać dynię oraz ok 2 smażyć
razem z porą boczkiem i czosnkiem.
Wsypać ryż, wymieszać razem z warzywami,
wlać wino i dusić do czasu kiedy wyparuje.
Następnie wlać wodę i gotować ok 25 minut lub do czasu
kiedy ryż będzie gotowy.
Na koniec wsypać starty parmezan lub inny twardy trzymać
na średnim ogniu jeszcze ok 2-3 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku
Podawać natychmiast
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz