czwartek, 8 maja 2014

Ryżowce

  Polecam tą potrawę dla wszystkich miłośników ryżu.
Smaczna, niedroga, prosta w wykonaniu i pasuje do wszystkich pikantnych mięs i sałatek.  Podobno dobrze smakuje jako dodatek do bigosu.
Przepis wykorzystałam z książki Małgorzaty Caprari
"Kuchnia Polska. 1500 przepisów."


Ryżowce.
 
250 g ryżu,
2 jajka,
2 duże łyżki śmietany słodkiej,
10 dag sera żółtego,
1 czubata łyżka masła,
posiekana natka pietruszki ( niekoniecznie)
sól i bułka tarta.
1 łyżka Vegety
 
 


 
Ryż ugotować i dodać 1 łyżkę Vegety, odsączyć, dodać masło,
śmietanę, żółtka, starty ser żółty, posiekaną natkę.
Dobrze wymieszać, a na koniec dodać ubite na sztywną pianę pianę z białek
i raz jeszcze dobrze i delikatnie wymieszać masę.
Formować małe kotleciki , panierować w bułce tartej
oraz smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z dodatkiem pikantnych sałatek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz