poniedziałek, 19 maja 2014

Gulasz Cesarza.

"Wytrwały kucharz z namaszczeniem komponuje swój wykwintny gulasz. Cierpliwie, wytrwale  kroi, sieka, miesza, smakuje, doprawia tak, by ze strawy pasterzy z upodobaniem uczynić go daniem sfer wyższych. Skutecznie"
Cytat pochodzi z książki  Jaonny Bochaczek- Trąbskiej  " Magiczna książka kucharska. Kulinarny Tarot.
Nic dodać, nic ująć na temat tej potrawy. Autorka trafnie ujęła smak.
Gorąco polecam!





 Gulasz Cesarza.
 
 1/2 kg wołowiny na gulasz,
200 g boczku,
po 1 papryce żółtej, zielonej i zielonej,
cebula
2 ząbki czosnku,
ok 200ml czerwonego wina,
słodka i ostra papryka do smaku,
tymianek,
1-2 łyżki oleju
pieprz i sól

Mięso umyć i oczyścić z błon, boczek pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę razem z czosnkiem.
 Dodać mięso i boczek, podsmażyć wszystko ok 10 minut.
 Podlać winem i dusić pod przykryciem. dodać tymianek.
Paprykę umyć i pokroić w kostkę lub w paski
( jak to lubi),dodać do gulaszu. Doprawić słodką i ostrą papryką.
 Dusić pod przykryciem około 40-50 minut ( jak wino wyparuje to można dolać nieco wody).
Doprawić przed podaniem solą i pieprzem.
 
 
Moja sugestia:  nie używam soli do potraw z wołowiną wtedy mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz