piątek, 16 maja 2014

Madeira

   W Australii dzień matki obchodzi w drugą niedzielę maja, więc dla mojej teściowej przygotowałam  ciasto Madeira.
Jest naprawdę bardzo łatwe do przygotowania i nawet początkująca pani domu świetnie sobie poradzi przygotowując to ciasto.
 Świetnie pasuje do po południowej herbatki lub kawy :)
Przepis wykorzystałam z książki "The Big book of Baking"

 
Madeira
 
175 g miękkiego masła,
175 g drobnego cukru,
starta skórka z jednej cytryny,
3 duże jajka,
230 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej,
2-3 łyżki brandy lub koniaku,
( może być też mleko zamiast alkoholu)
2 plasterki cytryny,
 
 
 
Masło i cukier utrzeć aż masa będzie puszysta,
dodać startą skórkę z cytryny.
Żółtka i białka oddzielić,  
żółtka dodawać do masy po jednym nie przerywając uciernia , 
a  białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczaną.
Dobrze wymieszać a na koniec dodać pianę z białek,
 delikatnie wymieszać. 
Na sam koniec dodać alkohol lub mleko.
Masę przełożyć do okrągłej blaszki o średnicy 20 cm,
 na środku ułożyć plasterki cytryny lekko wciskając do środka.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego,
do temp 160 C i piec ok 1 1/4 godziny.
Swoje ciasto piekłam ok 70 minut,
ale trzeba pod koniec sprawdzać czy jest już upieczony.
Jeśli ciasto jest gotowe to pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 10 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz