i proste w wykonaniu.
Sos Carbonara można użyć już gotowy z słoiczka, ale wolałam zrobić sama tym bardziej, że nie jest skomplikowany wykonaniu,
a składniki są w każdej lodówce. Przepis zaczerpnęłam z kwietniowego numeru Recipe+
Pulpeciki drobiowe zapiekane w sosie Carbonara.
500 g mielonego mięsa drobiowego,
1 jajko,
1 szklanka bułki tartej,
Sos
300 ml słodkiej śmietany
1 jajko,
15 dag sera żółtego ( starty na tarce o grubych oczkach)
1ząbek czosnku.
ponadto
1 i 1/4 szklanki młodego groszku zielonego.
3/4 szklanki startego sera żółtego
Vegeta, pieprz do smaku.
Mięso drobiowe wymieszać z jajkiem i bułką tartą oraz przyprawami.
Z masy mięsnej uformować małe pulpeciki
i usmażyć na lekko brązowy kolor.
Przygotować naczynie żaroodporne o pojemności ok 2 litrów,
wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim pulpeciki.
Śmietanę, jajko, dobrze razem wymieszać.
Na patelni podsmażyć czosnek (ok 30 sekund)
i dodać masę śmietanowo- jajeczną,
trzymać na ogniu aż zacznie się lekko gotować.
Następnie dodać ser żółty oraz podgrzewać
do czasu, kiedy się rozpuści.
Zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia żaroodpornego z pulpetami.
Groszek zielony rozłożyć równomiernie
między kuleczkami mięsa, posypać serem żółtym.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni
do czasu kiedy wierzch się zarumieni.
Można podawać do frytek lub ryżu z dodatkiem sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz