Mój mąż przygotował mi na śniadanie Croissant z szynką i pieczarkami. Mąż wykorzystał przepis z majowego wydania Recipes+
Były naprawdę pyszne i polecam ten przepis dla wszystkich mężów, żeby przygotowali też niespodziankę dla swych żon :)
Croissant z szynką i pieczarkami.
4 Croissanty,
4 plasterki sera żółtego,
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
50 g pieczarek pokrojonych na plasterki,
200 g szynki pokrojonej w plastry,
8 małych pomidorków pokrojonych w plasterki,
łyżeczka natki z pietruszki do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 180 stopni,
włożyć croissanty przekrojone na pół do piekarnika.
Na dolną część croissant położyć plaster sera żółtego
i trzymać w nagrzanym piekarniku
ok 3 minut lub do czasu kiedy ser się rozpuści.
W między czasie do gorącej patelni dać łyżkę oliwy
oraz dodać pokrojone w plasterki pieczarki,
smażyć ok 5 minut lub do czasu kiedy będą miękkie.
Następnie dać szynkę oraz pomidory,
smażyć ok 3 minut lub do czasu gdy będą ciepłe w środku. Wymieszać wszystko delikatnie z posiekaną natką pietruszki. Szynkę, pomidory i pieczarki ułożyć na roztopionym serze,
przykryć górną częścią Croissant.
Podawać ciepłe croissant z kawą lub sokiem pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz