Kurczak pieczony z cytryną i ziołami ma chrupiącą skórkę oraz aromat cytryny i ziół. Kusząca propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.
Podaję oryginalne proporcje podane w "Better basics your best- ever Chicken cookbook"
Pieczony kurczak z cytryną i ziołami.
1 kurczaka ok 1,80,
2 umyte cytryny,
6 obranych ząbków czosnku,
po 1 łyżeczce posiekanego tymianku, oregano,
natki pietruszki, rozmarynu,
ok 50 masła,
Vegeta i pieprz,
olej lub oliwa do pieczenia ,
i do natarcia kurczaka,
gałązki ziół do dekoracji
Na godzinę przed pieczeniem osuszyć kurczaka
papierem kuchennym.
Odciąć końcówki skrzydełek oraz szyję.
W wewnątrz kurczaka natrzeć ziołami i włożyć pokrojoną w ćwiartki cytrynę ( razem z skórką) i czosnek.
Otwór spiąć wykałaczkami. Natrzeć Vegetą, pieprzem oraz oliwą.
Piec w temperaturze ok 220 stopni Celsjusza.
Piec tyle czasu ile waży kurczak.
W mniej więcej w połowie pieczenia kurczaka,
dać wiórka masła i kontynuować pieczenie.
Kurczaka można piec w rękawie do pieczenia lub
tradycyjnie dać do brytfanny oliwy z oliwek lub oleju.
P.S Kurczak pokazany na zdjęciu był o połowę mniejszy niż podany w przepisie.
P.S Kurczak pokazany na zdjęciu był o połowę mniejszy niż podany w przepisie.
Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html