niedziela, 25 maja 2014

Pieczony Kurczak z cytryną i ziołami.

  Od dawna miałam wielką ochotę na pieczonego kurczaka,w końcu znalazłam świetny przepis na pieczonego kurczaka.
Kurczak pieczony z cytryną i ziołami ma chrupiącą skórkę oraz aromat cytryny i ziół. Kusząca propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.
Podaję oryginalne proporcje podane w "Better basics your best- ever Chicken cookbook"
 
 
Pieczony kurczak z cytryną i ziołami.
 
1 kurczaka  ok 1,80,
2 umyte cytryny,
6 obranych ząbków czosnku,
po 1 łyżeczce posiekanego tymianku, oregano,
natki pietruszki, rozmarynu,
ok 50 masła,
Vegeta i pieprz,
olej lub oliwa do pieczenia ,
i do natarcia kurczaka,
gałązki ziół do dekoracji
 
 
 
 
Na godzinę przed pieczeniem osuszyć kurczaka 
papierem kuchennym.
Odciąć końcówki skrzydełek oraz szyję.
W wewnątrz kurczaka natrzeć ziołami i włożyć pokrojoną w ćwiartki cytrynę ( razem z skórką) i czosnek.
Otwór spiąć wykałaczkami. Natrzeć Vegetą, pieprzem oraz oliwą.
Piec w temperaturze ok 220 stopni Celsjusza.
Piec tyle czasu ile waży kurczak.
W mniej więcej w połowie pieczenia kurczaka,
dać wiórka masła i kontynuować  pieczenie.
Kurczaka można piec w rękawie do pieczenia lub
tradycyjnie dać do brytfanny oliwy z  oliwek lub oleju.

P.S Kurczak pokazany na zdjęciu był o połowę mniejszy niż podany w przepisie.
 

1 komentarz:

  1. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń