piątek, 15 stycznia 2016
Zapiekanka z mięsem i fasolą.
Proste i efektowne danie na obiad lub kolację dla największych łasuchów. Przepis zaczerpnęłam z książki " Biesiada Polska Tradycje, Toasty, Życzenia"
Zapiekanka z mięsem i fasolą.
1 opakowanie makaronu drobne muszelki.
20 dag startego sera żółtego
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy,
500g mielonego mięsa drobiowego,
1 cebula,
1 łyżka oleju rzepakowego,
zioła prowansalskie
Vegeta,pieprz
Makaron ugotować na pół twardo,odcedzić.
Kukurydzę, fasolę odsączyć na sitku.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na oleju.
Dodać mięso mielone drobiowe, podsmażyć.
Dodać pomidory w puszce.
Następnie doprawić vegetą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Wsypać kukurydzę i fasolę. Wymieszać wszystkie składniki.
Pogotować około 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Makaron i mięso z warzywami, połowę sera żółtego wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Posypać pozostałym serem żółtym.
Zapiekać w temperaturze 200 stopni, do czasu kiedy wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz