sobota, 12 września 2015
Zapiekanka z makaronem i dynią
Tu już w końcu nadchodzą ciepłe i wiosenne dni a w Polsce zaś swoje rządy obejmuje jesień... Złota polska jesień pełna ciepłych kolorów i babiego lata..
Nie przyzwyczaiłam się jeszcze do tego że w wrześniu jest wiosna a nie jesień jak to jest w Polsce..
Myślę że ta zapiekanka którą wam teraz przedstawię będzie w sam raz na polskie jesienne smaki. Na pewno w polskich ogródkach znajdzie już są dojrzała dynia, którą można zapiec razem z makaronem i brokułem pod kołderką z sera żółtego
Nie dawno właśnie miałam okazję zrobić tą pożywną i smaczną zapiekankę, którą z czystym sumieniem wam polecam..
Zapiekanka z makaronem i dynią.
400 g makaronu typu rurki
500g dyni,
1 mały brokuł,
1 -2 łyżki oleju,
250g pieczarek,
1 cebula
1 ząbek czosnku,
1/2 szklanki orzechów włoskich ( zmielonych)
3 jajka
100 ml słodkiej śmietanki
1 i 1/2 szklanki zmielonego sera mozzarella
lub żółtego
1 łyżka świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
Makaron rurki ugotować w lekko osolonej wodzie
( najlepiej jeśli makaron jest w pół ugotowany).
Następnie odsączyć na sitku i odstawić.
Pieczarki obrać i pokroić w grubą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu i usmażyć na nim cebulę.
Kiedy cebula będzie " szklista" dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek.
Smażyć około jednej minuty po czym dodać pieczarki i dynię.
Wszystkie warzywa dusić około 5 minut pod przykryciem.
Na sam koniec dodać brokuł i dusić
kolejne 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Przed zdjęciem z ognia wsypać zmielone orzechy i wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Makaron i gorące jeszcze warzywa wymieszać razem w naczyniu
w którym będzie zapiekany.
Jajka, śmietanę ser mozzarella, tymianek oraz sól i pieprz
zmiksować razem i polać równomiernie po zapiekance.
Na wierzch zapiekanki posypać trochę startym serem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Przed włożeniem do piekarnika, potrawę przykryć folią aluminiową
i zapiekać przez 20-25 minut.
Następnie odkryć zapiekankę i wstawić kolejne 10-15 minut.
lub do czasu kiedy nabierze złotego koloru.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pychota! taka zapiekankę zjadłabym z chęcią :D
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu. W razie wątpliwości proszę pytać.
OdpowiedzUsuń