To jedno z ulubionych dań mego męża tylko niestety wcześniej sos kupował gotowy w słoiczku, a w domu jedynie gotował ryż.
Postanowiłam, że sama zrobię sos do tej potrawy, co okazało się że bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki mam w domu.
Polecam to danie nie tylko miłośnikom potraw kuchni chińskiej ale każdemu kto lubi szybkie i proste dania.
Przepis na sos wykorzystałam z jednej niezliczonych książek kucharskich jakie mam w domu.
Kurczak w sosie słodko kwaśnym.
sos:
1/2 szklanki octu z białego wina ( może być zwykły ocet)
1 szklanka soku z ananasa z puszki,
2 łyżeczki sosu sojowego,
2 łyżki keczupu pomidorowego,
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki maki kukurydzianej,
1/4 szklanki wody
Ocet i odsączony sok z ananasów, sos sojowy,
keczup i cukier zagotować w małym garnku.
Jak zacznie się gotować, dodać wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą. Zagotować ponownie i trzymać na małym ogniu około 3 minut.
pozostałe składniki:
1 pierś z kurczaka z kurczaka,
1/4 papryki zielonej
1/4 papryki żółtej i czerwonej,
1 marchew,
1 cebula.
1 mała puszka ananasa pokrojony w kostkę
2 łyżki oleju.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
Papryki umyć i pokroić na drobniutkie paseczki.
Marchew umyć, obrać i pokroić w cieniutkie paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pierś z kurczaka,
jak już będzie gotowy, wyjąć na talerzyk.
Na tym samym oleju usmażyć do miękkości cebulę i paprykę i marchew.
Pod koniec duszenia dodać gotowy sos i doprowadzić do gotowania.
Dodać pierś kurczaka i odsączony ananas. Trzymać na ogniu około 1-2 minuty.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz