Zapiekanka z ziemniaków i tuńczyka.
750 g ugotowanych ziemniaków,
425 g tuńczyka w puszce ( wodę odlać),
2 jajka,
2 średnie cebule,
100 g startego sera żółtego,
1 szklanka mleka
Ugotowane ziemniaki utłuc lub przecisnąć przez praskę.
Mleko, ser żółty, jajka i pokrojoną w kostkę cebulę
dodać do ziemniaków i wymieszać za pomocą miksera.
Odsączonego tuńczyka rozdrobnić widelcem
na mniejsze kawałki i za pomocą łyżki wymieszać
razem z masą ziemniaczaną. Naczynie żaroodporne
wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę
ziemniaczano- tuńczykową, ładnie wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni,
przez 45 min lub do czasu kiedy wierzch się ładnie zarumieni.
Podawać z sezonową surówką.
świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To jeden z wielu przepisów mojej teściowej :)
OdpowiedzUsuń