sobota, 15 sierpnia 2015

Makaroniki owsiane.

Nie dawno dostałam od znajomej Polki z Rowville  świetny przepis na makaroniki owsiane. Jest to zdrowa przekąska do herbaty, kawy lub też można wsiąść ze sobą do szkoły , pracy lub też na wycieczkę.

Makaroniki owsiane

50 dag płatków owsianych
20 masła
20 dag cukru pudru.
4 jajka,
łyżeczka sody oczyszczanej,
parę kropel zapachu migdałowego
( niekoniecznie)

Płatki lekko zarumienić na patelni lub w piekarniku.
Masło, żółtka jaj oraz cukier puder utrzeć na gładką masę.
Z białek ubić sztywną pianę.
 Do piany dodać płatki owsiane i wymieszać
oraz dodawać powoli do masy maślanej cały
czas ucierając aż do połączenia wszystkich składników.
Przed końcem łączenia dodać sodę oczyszczaną
i kilka kropel olejku migdałowego.
Ciasto nabierać łyżką i układać na blasze
 wyłożonej papierem do pieczenia.
Z ciasta można formować kulki lub też tak jak na zdjęciu poniżej. 
 Piekarnik nagrzać do temperatury ok 200 stopni i  piec na złoty kolor.

2 komentarze: