Nie ma nic drobniejszego na śniadanie jak te małe bułeczki podawane z dżemem, bitą śmietaną oraz kubkiem kawy lub herbaty
Na pewno już wiele osób robiło scones ale ten przepis pochodzi z od sąsiadki która mieszka tutaj od urodzenia i przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przepis nieco zmieniłam ponieważ Australijki używają do pieczenia wypieków mąkę samo rosnącą oraz maślankę a w moim przypisie użyłam mąki zwyczajnej oraz dodałam jedynie sodę oczyszczaną oraz kefir który akurat kupiłam w polskim sklepie..
Scones
450 g mąki,
40 g chłodnego masła,
2 łyżeczki drobnego cukru,
375 ml kefiru ( może być maślanka)
2 łyżeczki sody oczyszczanej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem najlepiej malinowy
bita śmietana
Mąkę, sodę oczyszczaną oraz proszek do pieczenia przesiać do średniej miski.
dodać masło oraz połączyć z mąką rozcierając ją za pomocą palców.
Dodać cukier oraz szczyptę soli oraz kefir
oraz wymieszać dokładnie wszystkie składniki za pomocą łyżki.
W razie potrzeby dodać trochę kefiru żeby nie co zmiękczyć ciasto.
Na stolnicy posypanej odrobiną mąki zagnieść ciasto
ale nie zbyt długo ponieważ scones mogą być później twarde
Za pomocą rąk rozciągnij płat ciasta na około 3 cm grubości i 23 cm długości
Wykrawać kieliszkiem małe ciasteczka ułożyć na blasze
do pieczenia tak aby razem się nie stykały.
Piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.
Podawać lekko ostudzone z dżemem i bitą śmietaną.
Scones są doskonale nie tylko na popołudniową herbatę ale na śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz