piątek, 18 września 2015

Scones

Kuchnia australijska ma dość dużo wspólnych potraw z kuchnią angielską i nic w tym dziwnego w końcu pierwsi koloniści i którzy osiedlili ten kontynent to właśnie Anglicy.
Nie ma nic drobniejszego na śniadanie jak te małe bułeczki podawane z dżemem, bitą śmietaną oraz kubkiem kawy lub herbaty
 Na pewno już wiele osób robiło scones ale ten przepis pochodzi z od sąsiadki która mieszka tutaj od urodzenia i przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.  Przepis nieco zmieniłam ponieważ Australijki używają do pieczenia wypieków mąkę samo rosnącą oraz maślankę a w moim przypisie użyłam mąki zwyczajnej oraz dodałam jedynie sodę oczyszczaną oraz kefir który akurat kupiłam w polskim sklepie..

Scones

450 g mąki,
40 g chłodnego masła,
2 łyżeczki drobnego cukru,
375 ml kefiru ( może być maślanka)
2 łyżeczki sody oczyszczanej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem najlepiej malinowy
bita śmietana



Mąkę, sodę oczyszczaną oraz proszek do pieczenia przesiać do średniej miski.
dodać masło oraz połączyć z mąką rozcierając ją za pomocą palców.
Dodać cukier oraz szczyptę soli oraz kefir
 oraz wymieszać dokładnie wszystkie składniki za pomocą łyżki.
W razie potrzeby dodać trochę kefiru żeby nie co zmiękczyć ciasto.
Na stolnicy posypanej odrobiną mąki zagnieść ciasto
 ale nie zbyt długo ponieważ scones mogą być później twarde
Za pomocą rąk rozciągnij płat ciasta  na około 3 cm grubości i 23 cm długości
 Wykrawać kieliszkiem małe  ciasteczka ułożyć na blasze
 do pieczenia tak aby razem  się nie stykały.
Piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.
Podawać lekko ostudzone z dżemem i bitą śmietaną.
Scones są doskonale nie tylko na popołudniową herbatę ale na śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz