Mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć iż to jeden z najlepszych przepisów jaki znalazłam !
Przepis wykorzystałam z książki Mary Gwynn "The busy mum's cookbook"
Lasagne Bolognese
opakowanie lasagne,
ok 150 g startego sera mozzarella
lub inny starty ser żółty,
sos Bolognese
500 g mięsa wołowego ( może być wołowo- wieprzowe)
100 g boczku pokrojonego w kostkę
2-3 ząbki czosnku,
1 pokrojona w kostkę cebula
1 puszka pokrojonych pomidorów,
50 ml oliwy z oliwek,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
100 ml mleka,
200 ml białego wina
gałka muszkatałowa, pieprz czarny
bazylia, tymianek, oregano, Vegeta
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek,
dodać pokrojoną cebulę lekko zeszklić.
Następnie dodać posiekany drobno czosnek,
trzymać aż poczujemy zapach ( ok 20sekund).
Dodać boczek, wymieszać, potem dać mięso mielone,
wymieszać, podsmażyć aż zmieni kolor.
Potem wlać mleko i dusić ok 5-10 minut pod przykryciem.
Następnie dodać wino i dusić ok 15 minut.
Na koniec dodać pomidory z puszki,
trzymać na małym ogniu ok 30 minut.
Od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy,
przyprawy i odstawić na bok.
Sos beszamelowy.
1 łyżka masła lub margaryny,
czubata łyżka mąki,
300 ml mleka,
ok 100 g tartego sera żółtego,
1 jajko
Ważne : Jajko i mleko muszą mieć temperaturę pokojową!
W średnim garnku roztopić tłuszcz oraz dodać łyżkę mąki.
Szybko wymieszać oraz powoli , partiami dodawać mleko,
nie przerywając mieszania ( żeby nie porobiły się grudki)
Kiedy już wykorzystamy to zagotować oraz odstawić
na około 5-10 minut do ostygnięcia.
Następnie dodać jajko i dobrze wymieszać trzepaczką,
Dodać ser żółty oraz sól i biały pieprz do smaku.
Przełożenie lasagne :
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć 1 warstwę lasagne.
Na wierzch dać cienką warstwę sosu bolognese.
Przykryć płatami lasagne oraz na wierzch dać 1/2 sosu beszamel,
przykryć kolejną warstwą lasagne.
Wyłożyć resztę sosu bolognese oraz przykryć płatami lasagne
na sam koniec, na sam wierzch wylać resztę sosu beszamel,
posypać serem mozzarella.
Zapiekać w temperaturze ok 200 stopni aż się zarumieni.
opakowanie lasagne,
ok 150 g startego sera mozzarella
lub inny starty ser żółty,
sos Bolognese
500 g mięsa wołowego ( może być wołowo- wieprzowe)
100 g boczku pokrojonego w kostkę
2-3 ząbki czosnku,
1 pokrojona w kostkę cebula
1 puszka pokrojonych pomidorów,
50 ml oliwy z oliwek,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
100 ml mleka,
200 ml białego wina
gałka muszkatałowa, pieprz czarny
bazylia, tymianek, oregano, Vegeta
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek,
dodać pokrojoną cebulę lekko zeszklić.
Następnie dodać posiekany drobno czosnek,
trzymać aż poczujemy zapach ( ok 20sekund).
Dodać boczek, wymieszać, potem dać mięso mielone,
wymieszać, podsmażyć aż zmieni kolor.
Potem wlać mleko i dusić ok 5-10 minut pod przykryciem.
Następnie dodać wino i dusić ok 15 minut.
Na koniec dodać pomidory z puszki,
trzymać na małym ogniu ok 30 minut.
Od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy,
przyprawy i odstawić na bok.
Sos beszamelowy.
1 łyżka masła lub margaryny,
czubata łyżka mąki,
300 ml mleka,
ok 100 g tartego sera żółtego,
1 jajko
Ważne : Jajko i mleko muszą mieć temperaturę pokojową!
W średnim garnku roztopić tłuszcz oraz dodać łyżkę mąki.
Szybko wymieszać oraz powoli , partiami dodawać mleko,
nie przerywając mieszania ( żeby nie porobiły się grudki)
Kiedy już wykorzystamy to zagotować oraz odstawić
na około 5-10 minut do ostygnięcia.
Następnie dodać jajko i dobrze wymieszać trzepaczką,
Dodać ser żółty oraz sól i biały pieprz do smaku.
Przełożenie lasagne :
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć 1 warstwę lasagne.
Na wierzch dać cienką warstwę sosu bolognese.
Przykryć płatami lasagne oraz na wierzch dać 1/2 sosu beszamel,
przykryć kolejną warstwą lasagne.
Wyłożyć resztę sosu bolognese oraz przykryć płatami lasagne
na sam koniec, na sam wierzch wylać resztę sosu beszamel,
posypać serem mozzarella.
Zapiekać w temperaturze ok 200 stopni aż się zarumieni.
Jak dawno już lasagne nie jadłam, a jesień idealnie pasuje na takie smaki :)
OdpowiedzUsuń