Ta szybka zapiekanka nie tylko ładnie wygląda ale również świetnie smakuje ziemniakami lub też jako dodatek do mięs.
Przepis pochodzi z książki Henryka i Danuty Dębskich "Kuchnia domowa. Z warzywami przez cały rok."
Brukselka z papryką
70 dag brukselki,
1 czerwona papryka
1 duża cebula,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki śmietany,
żółtko
gałka muszkatołowa,
Vegeta, pieprz do smaku,
tłuszcz ( masło roślinne )
Brukselkę oczyścić i wrzucić do gotującej się wody
z dodatkiem cukru, soli,zagotować pod przykryciem.
Na 10 minut przed końcem gotowania odkryć pokrywkę.
Kiedy brukselka będzie gotowa odcedzić,
a kiedy już lekko ostygnie pokroić na połówki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,
Cebulę pokroić w pół plasterki a paprykę w cienkie paseczki,
następnie podsmażyć na patelni aż zmiękną.
Do naczynia przełożyć brukselkę oraz cebulę i paprykę.
Śmietanę, koncentrat pomidorowy, żółtko oraz gałkę muszkatołową, Vegetę,
oraz pieprz wymieszać razem i zalać warzywa.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza do czasu aż wierzch się przy rumieni.
Podawać z ziemniakami lub jak dodatek do mięs.
Ja akurat brukselkę bardzo lubię, ale nie znam wielu przepisów na jej wykorzystanie, ta zapiekanka zdecydowanie jest jednym z ciekawszych jakie spotkałam.
OdpowiedzUsuńW książce "Kuchnia domowa. Z warzywami przez cały rok." jest dość dużo przepisów z brukselką od zup, sałatek oraz zapiekanek. Często korzystam z tych przepisów. :)
OdpowiedzUsuń