piątek, 10 października 2014

Brukselka z papryką.

  Nie każdy lubi to warzywo ale mimo wszystko warto spróbować tego przepisu ponieważ nie jest trudne do przygotowania.   Brukselka z papryką  świetnie nadaje się na szybką i ciepłą kolację ale i również jako obiad.
Ta szybka zapiekanka nie tylko ładnie wygląda ale również świetnie smakuje ziemniakami lub też jako dodatek do mięs. 
 Przepis pochodzi z książki Henryka i Danuty Dębskich "Kuchnia domowa. Z warzywami przez cały rok."

 Brukselka z papryką
 
70 dag brukselki,
1 czerwona papryka
1 duża cebula,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki śmietany,
żółtko
gałka muszkatołowa,
Vegeta, pieprz do smaku,
tłuszcz ( masło roślinne )
 
 

Brukselkę oczyścić i wrzucić do gotującej się wody
z dodatkiem cukru, soli,zagotować pod przykryciem.
Na 10 minut przed końcem gotowania odkryć pokrywkę.
Kiedy brukselka będzie gotowa odcedzić,
 a kiedy już lekko ostygnie pokroić na połówki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,
Cebulę pokroić w pół plasterki a paprykę w cienkie paseczki,
następnie podsmażyć na patelni aż zmiękną.
Do naczynia przełożyć brukselkę oraz cebulę i paprykę.
Śmietanę, koncentrat pomidorowy, żółtko oraz gałkę muszkatołową, Vegetę,
oraz pieprz wymieszać razem i zalać warzywa.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza do czasu aż wierzch się przy rumieni.
Podawać z ziemniakami lub jak dodatek do mięs.
 

2 komentarze:

  1. Ja akurat brukselkę bardzo lubię, ale nie znam wielu przepisów na jej wykorzystanie, ta zapiekanka zdecydowanie jest jednym z ciekawszych jakie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. W książce "Kuchnia domowa. Z warzywami przez cały rok." jest dość dużo przepisów z brukselką od zup, sałatek oraz zapiekanek. Często korzystam z tych przepisów. :)

    OdpowiedzUsuń