Po nowym roku mamy dużo przyjęć urodzinowych, więc teraz kolejne ciasto, ale na 21 urodziny.
Tutaj młodzi świętują 21 urodziny, gdyż w tym wieku jest się pełnoletnim obywatelem.
Po ukończeniu 21 lat młodzi mogą bez przeszkód i ograniczeń korzystać ze wszystkich przywilejów między innymi można mieć pełne prawo jazdy, ale o tym kiedyś napiszę na mym drugim blogu.
Przepis na ciemne ciasto wykorzystałam z przepisów siostry Anastazji, zaś na krem z blogu Doradca Smaku.
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/206662/krem-orzechowy-do-ciasta.html.
Przepis jest podany na dużą blachę o wymiarach: 25x39
Ciasto na 21 urodziny
biszkopt jasny:10 jaj,10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku
do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka razem z cukrem ubić na sztywną pianę i powoli dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Piec w temp ok 180 stopni ok 30 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy środku ciasto jest upieczone.
Biszkopt ciemny:
6 jaj, niecała szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mąki, 2-3 łyżeczki kakao.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę oraz powoli dodać żółtka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym w temperaturze 160-180 stopni
Krem :
ok 150 g zmielonych orzechów włoskich, 3 żółtka, 2 kostki masła oraz niepełna szklanka cukru, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej zalanej gotującą się wodą ( ochłodzić przed dodaniem do masy)
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę oraz powoli dodawać
po jednym żółtku nie przerywając ucierania.
Następnie dodać orzechy wymieszać a na koniec dodawać powoli rozpuszczoną kawę.
Polewa:
200 g ciemnej czekolady, 200 g białej czekolady, 100 ml słodkiej śmietanki.
Czekolady połamać, zalać słodką śmietanką i podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników.
Udało mi się zrobić choć jedno zdjęcie :) |
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny-krem orzechowy biszkopt ciemny- krem orzechowy- biszkopt jasny- polewa
Udekorować wg własnego gustu.
Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz