pod ciężarem owoców, jak tu nie zrobić drożdżowego z śliwkami??
Mój mąż był zachwycony i chciał jeść jeszcze gorące!
Ciasto drożdżowe z śliwkami
10 dag drożdży
3szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 jajko i 2 żółtka
1 kg mąki z górką
1/2 l ciepłego mleka
Kruszonka
1 kostka miękkiego masła
300g mąki
300 g cukru
ponadto
ok 1 kg wydrylowanych śliwek.
Mleko podgrzać tak żeby było ciepłe.
Do dużego kubka dać łyżkę mąki i cukru oraz drożdże , wymieszać, zostawić żeby podwoiły swoją objętość.
Mąkę przesiać do dużej miski dodać cukier jajko oraz żółtka
oraz olej wymieszać, dodać drożdże, wyrobić aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
( moim przypadku dałam na podwórko gdzie jest gorąco od słońca) na około godzinę, kiedy podwoi swoją objętość to jeszcze raz przemieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie można zrobić kruszonkę:
Wszystkie składniki kruszonki dobrze wymieszać i odstawić na trochę do lodówki.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem
do pieczenia blachy, śliwki lekko obtoczyć w mące i układać na cieście lekko wciskając, a na koniec posypać kruszonką.
Piec ok godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
mniam, a do tego pyszne gorące kakao ;-)
OdpowiedzUsuńubóstwiam ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuń