sobota, 25 stycznia 2014

Ciasto drożdżowe z śliwkami

   Tutaj zaczął się sezon na śliwki a jak już drzewa uginają się
pod ciężarem owoców, jak tu nie zrobić drożdżowego z śliwkami??
 Mój mąż był zachwycony i chciał jeść jeszcze gorące!

Ciasto drożdżowe z śliwkami

10 dag drożdży
3szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
 1 jajko i 2 żółtka 

 1 kg mąki z górką
1/2 l ciepłego mleka

Kruszonka

1 kostka miękkiego masła
300g mąki
300 g cukru
ponadto

ok 1 kg wydrylowanych śliwek.
 
 Mleko podgrzać tak żeby było ciepłe. 
Do dużego kubka dać łyżkę mąki i cukru oraz drożdże , wymieszać,  zostawić żeby podwoiły swoją objętość.
Mąkę przesiać do dużej miski dodać cukier jajko oraz żółtka
 oraz olej wymieszać, dodać drożdże, wyrobić aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
( moim przypadku dałam na podwórko gdzie jest gorąco od słońca) na około godzinę, kiedy podwoi swoją objętość to jeszcze raz przemieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie można zrobić kruszonkę:
Wszystkie składniki kruszonki dobrze wymieszać i odstawić na trochę do lodówki.
 Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem
do pieczenia blachy, śliwki lekko obtoczyć w mące i układać na cieście lekko wciskając, a na koniec posypać kruszonką.
Piec ok godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
 
 
 

 

2 komentarze: