sobota, 18 stycznia 2014

Ciasto pomarańczowo- migdałowe bez mąki

   Na fan page Kuchni na antypodach obiecałam, że wypróbuję przepis, który dostałam od znajomego na ciasto bez mąki.
To ciasto jest rewelacyjne w swoim smaku i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu...


Ciasto pomarańczowo- migdałowe bez mąki

2 duże pomarańcze, 6 jajek, 250g drobnego cukru, 250 g zmielonych migdałów, 1 łyżeczka sody oczyszczanej.

Dzień wcześniej ugotować 2 pomarańcze ( gotować przez dwie godziny cały czas pamiętając o tym żeby je regularnie przekręcać). Migdały zmielić a ugotowane pomarańcze zmiksować w blenderze. Białka ubić wraz cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały wymieszane z sodą oczyszczaną. Wszystko to razem wymieszać oraz na samym końcu dodać zmiksowane pomarańcze.  
Przelać masę do formy o średnicy 22 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec około godziny. Za jakiś czas sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche  w środku. Trzeba pilnować żeby się nie przypaliło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz