To ciasto jest rewelacyjne w swoim smaku i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu...
Ciasto pomarańczowo- migdałowe bez mąki
2 duże pomarańcze, 6 jajek, 250g drobnego cukru, 250 g zmielonych migdałów, 1 łyżeczka sody oczyszczanej.
Dzień wcześniej ugotować 2 pomarańcze ( gotować przez dwie godziny cały czas pamiętając o tym żeby je regularnie przekręcać). Migdały zmielić a ugotowane pomarańcze zmiksować w blenderze. Białka ubić wraz cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały wymieszane z sodą oczyszczaną. Wszystko to razem wymieszać oraz na samym końcu dodać zmiksowane pomarańcze.
Przelać masę do formy o średnicy 22 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec około godziny. Za jakiś czas sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Trzeba pilnować żeby się nie przypaliło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz