sobota, 28 grudnia 2013

Tort orzechowo- kawowy Lisa

  Jeszcze przed końcem roku obchodziliśmy urodziny Lisy, więc ten tort zrobiłam specjalnie
 na jej urodziny.
Przepis na biszkopt orzechowy wykorzystałam z blogu " Gotowanie i pieczenie- I love it"
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com.au/2013/07/biszkopt-orzechowy-idealny.html
  Przepis na krem kawowy oraz ciasto kokosowe wykorzystałam z swojego starego zeszytu.
 
      Tort orzechowo- kawowy  
 
Biszkopt orzechowy:
 8 jaj,1 szklanka maki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 15 dag zmielonych orzechów, 2 łyżeczka proszku do pieczenia.

  Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać
 po żółtku i delikatnie mieszać. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę w wraz z proszkiem do pieczenia i również delikatnie mieszamy po czym dodajemy powoli zmielone orzechy cały czas powoli mieszając.
 Kiedy masa będzie już gotowa przekładamy do okrągłej blachy o średnicy ok 25 cm i pieczemy w temperaturze
ok 160 stopni przez 40 minut. ( Czas jest uzależniony
 od piekarnika ale zawsze można sprawdzić patyczkiem
czy ciasto jest w środku suche).
Studzimy w piekarniku, a kiedy ciasto już wystudzone całkowicie to można bezpiecznie wyjąć z blachy.
Przekroić na dwa blaty.



Ciasto kokosowe:
 ok 200 g wiórek kokosowych, 5 białek, 1 szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia,

Białka wraz cukrem ubić na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Piec na złoty kolor.

Krem kawowy:

2-3 żółtka, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1/2 l mleka, ok 1/2 szklanki cukru, masło,2 saszetki kawy cappuccino lub Mocha

Dzień wcześniej ugotować gęsty budyń.
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości a jak już będzie gotowe dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Kiedy masa maślana - jajeczna będzie gotowa dodawać powoli zimny budyń po czym dodać kawę cappuccino lub Mocha. Włożyć do lodówki na ok 15 minut żeby masa trochę się schłodziła.
W tym czasie można nasączyć biszkopty dowolnym alkoholem.  Polecam koniak.

Krem z bitej śmietany
ok 200 ml chłodnej śmietany kremówki ubić na sztywno i dodajemy ok 250 ml serka mascarpone.

Przełożenie: biszkopt orzechowy, masa kawowa, ciasto kokosowe, masa kawowa, biszkopt orzechowy.



Boki tortu posmarować kremem kawowym, a na wierzch dać krem z bitej śmietany. 
Udekorować wg gustu.

1 komentarz: