Ostatnio przeglądając kobiece pismo " Women's Weekly " zauważyłam tą o tą sałatkę, zaraz na drugi dzień zrobiłam
ją na obiad. W sam raz na letnie upały...
Wiem, że to trochę dziwnie brzmi, ale właśnie tu w Australii
1 grudnia zaczęło się Lato...
Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem.
ok 100 g mrożonego zielonego groszku ( użyłam z puszki ),
180 g kwaśnej śmietany, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy Dijon,
pęczek posiekanego koperku, pęczek posiekanego szczypiorku ( niekoniecznie), pęczek rzodkiewki.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, a jak ostygną obrać
z łupinek oraz pokroić na ósemki, Ugotowane jajka obrać i pokroić też na ósemki, mrożony groszek zalać na 30 sekund wrzącą wodą oraz odcedzić ( z puszki groszek dobrze odcedzić), rzodkiewkę umyć oraz pokroić drobno. Wszystkie składniki wymieszać
w dużej misce.
Śmietanę, majonez, musztardę oraz posiekany koperek
i szczypiorek razem wymieszać dodać pieprzu do smaku, wszystko razem dobrze wymieszać.
Przed podaniem na stół włożyć do lodówki na 2-3 godziny
do lodówki.
Wygląda super, uwielbiam ziemniaczane sałatki:-)
OdpowiedzUsuń