środa, 18 grudnia 2013

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem


     Ostatnio przeglądając kobiece pismo " Women's Weekly " zauważyłam tą o tą sałatkę, zaraz na drugi dzień zrobiłam
 ją na obiad. W sam raz na letnie upały...
Wiem, że to trochę dziwnie brzmi, ale właśnie tu w Australii 
1 grudnia zaczęło się Lato...

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem.
 
 
   6 średnich ziemniaków, 4 ugotowane na twardo jajka,
ok 100 g mrożonego zielonego groszku ( użyłam z puszki ),
180 g kwaśnej śmietany, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy Dijon,
pęczek posiekanego koperku, pęczek posiekanego szczypiorku ( niekoniecznie), pęczek rzodkiewki.

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, a jak ostygną obrać
 z łupinek oraz pokroić na ósemki, Ugotowane jajka obrać i pokroić też na ósemki, mrożony groszek zalać na 30 sekund wrzącą wodą oraz odcedzić ( z puszki groszek dobrze odcedzić), rzodkiewkę umyć oraz pokroić drobno.  Wszystkie składniki wymieszać
 w dużej misce.
Śmietanę, majonez, musztardę oraz posiekany koperek
 i szczypiorek razem wymieszać dodać pieprzu do smaku, wszystko razem dobrze wymieszać.
Przed podaniem na stół włożyć do lodówki na 2-3 godziny
 do lodówki.


1 komentarz: