czwartek, 5 lutego 2015

Zapiekanka z kruczakiem i warzywami

  Ostatnio jestem nieco zabiegana i nie mam dość czasu żeby regularnie dawać posty na blog., zwłaszcza jeśli się ma dwa blogi a nie jeden.
 Parę dni temu organizowałam kolację dla wujka i cioci z męża strony.     Dla mnie największą zaletą jest że to są Polakami i dobrze się czuję w ich towarzystwie.  Nie wiedziałam co zrobić, więc skorzystałam jak zawsze z  bogatej kulinarnej biblioteki,w której mam mnóstwo polsko- australijskich przepisów.
 Cieszę się bardzo, że mój mąż i jego rodzina lubią polskie tradycyjne jedzenie chociaż są też przypadki że nie słyszeli o jakieś potrawie. ale tak jest ponieważ  rodzina męża wyjechała  z Polski ponad 50 lat temu.
 Na kolację przygotowałam Zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Przepis wykorzystałam
 z książki  "Biesiada Polska. Tradycje, Toasty, Życzenia."

 Zapiekanka z kurczakiem i warzywami.
 
2 piersi z kurczaka,
4-5 ziemniaków,
1 duża cebula,
2-3 marchewki,
2-4 łyżki majonezu,
2-4łyżki śmietany 18%
 ok 10 dag sera żółtego
sól i pieprz.
szczypiorek do dekoracji
 

Wszystkie warzywa dokładnie oczyścić.
Ziemniaki cebulę pokroić w cienkie plasterki,
marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Zagotować wodę z odrobiną soli i do gotującej się wody
wrzucić ziemniaki.
Gotować ok 5 minut po czym szybko odcedzić i ostudzić,
Mięso pokroić w  niewielką kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy obrumienić  mięso ze wszystkich stron.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Składniki układać warstwami:
1/2 plasterków ziemniaków, cebula, mięso z kurczaka,
marchew, cebulę oraz ostatnią warstwę ziemniaków.
Posypać solą i pieprzem.
Majonez wymieszać z śmietaną, i wylać równomiernie
na warzywa,posypać serem żółtym.
Zapiekać ok 50 minut w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni Celsjusza.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz