Nawet mój mąż miłośnik zwykłej pizzy jak zjadł kawałek to stwierdził, że moja pizza jest smaczniejsza od jego porcji ( zawsze chce żebym mu robiła zwykłą pizzę Hawai). Skończyło się na tym że zjadł połowę mojej pizzy! Ciasto na pizzę zrobiłam według swojej receptury kliknij tu: Przepis na ciasto do pizzy.
Przepis wykorzystałam z książki pt " Australian Women's Weekly. Pizza, pizzazz" ale zmieniłam co nie co pod swoje upodobania
Pizza z orzechami i serem brie
Farsz:
2 łyżki oliwy z oliwek,
150 g suszonych grzybów ( zmielić)
200 g obranych i pokrojonych w plasterki pieczarek,
1 zgnieciony lub drobno posiekany ząbek czosnku,
ok 100 ml keczupu ( łagodny)
ok 100 g startego sera mozzarella,
50g podpieczonych w piekarniku orzechów włoskich,
200 g sera brie pokrojonych na 12 ćwiartki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek
i podsmażyć czosnek ( około 2 sekund
lub do czasu kiedy zacznie pachnieć.
Dodać pieczarki i smażyć około 3 minut.
Na gotowym cieście do pizzy rozsmarować keczup
i posypać sproszkowane suszone grzyby,
ułożyć podsmażone pieczarki.
Następnie ułożyć ser brie i posypać orzechami włoskimi.
Na wierzch posypać serem mozzarella.
Pizzę piec około 15 minut.
W piekarniku nagrzanym do temperatury ok 180 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek
i podsmażyć czosnek ( około 2 sekund
lub do czasu kiedy zacznie pachnieć.
Dodać pieczarki i smażyć około 3 minut.
Na gotowym cieście do pizzy rozsmarować keczup
i posypać sproszkowane suszone grzyby,
ułożyć podsmażone pieczarki.
Następnie ułożyć ser brie i posypać orzechami włoskimi.
Na wierzch posypać serem mozzarella.
Pizzę piec około 15 minut.
W piekarniku nagrzanym do temperatury ok 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz