Śledź pod pierzynką.
50 dag śledzi ( matiasy)
2 cebule,
2 średnie ugotowane marchewki,
3-4 ugotowane w łupinkach ziemniaki,
4 jajka ugotowane na twardo,
2 średnie ugotowane buraczki,
4-5 pokrojone w kostkę ogórki korniszony,
posiekany szczypiorek,
Majonez, sól, pieprz
Matiasy dobrze wymoczyć przez noc w wodzie
z dodatkiem mleka, pokroić w 2 cm paski.
Ziemniaki, marchew, jajka, buraki,
cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużej misce układać warstwami:1/2 ziemniaków i cebuli,
oprószyć solą i pieprzem, pokrojone matiasy, majonez,
druga połowa ziemniaków, pokrojone buraki,
marchew, druga część cebuli,majonez, ogórki korniszony,
wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Odstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz