czwartek, 1 stycznia 2015

Śledż pod pierzynką wg przepisu teściowej.

 Pierwszy raz ten przepis zrobiłam na wigilię i przepis dostałam od teściowej. Moja teściowa zawsze robiła te śledzie na wigilijny stół. W tym roku podtrzymałam tradycję rodziny.

Śledź pod pierzynką.
 
50 dag śledzi ( matiasy)
2 cebule,
2 średnie ugotowane marchewki,
3-4 ugotowane w łupinkach ziemniaki,
4 jajka ugotowane na twardo,
2 średnie ugotowane buraczki,
4-5 pokrojone w kostkę ogórki korniszony,
posiekany szczypiorek,
Majonez, sól, pieprz
 
 
Matiasy dobrze wymoczyć  przez noc w wodzie
z dodatkiem mleka, pokroić w 2 cm paski.
Ziemniaki, marchew, jajka, buraki,
cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużej misce układać warstwami:1/2 ziemniaków i cebuli,   
    oprószyć solą i pieprzem, pokrojone matiasy, majonez,
druga połowa ziemniaków, pokrojone buraki,
marchew, druga część cebuli,majonez, ogórki korniszony,
wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Odstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz