Ciasto Amerykanin
5 jaj,
1szkl cukru,
2szkl mąki,
1i 1/2 szklanki oleju,
2 płaskie łyżeczki cynamonu,
2 płaskie łyżeczki kakao,
2 łyżeczki sody oczyszczanej,
1kg jabłek pokrojonych w kostkę,
szklanka pokrojonych orzechów
laskowych, włoskich,
szklanka pokrojonych migdałów,
ok 1 garść rodzynek,
Ciasto Amerykanin to jest te pokrojone w kostkę |
Białka i cukier ubić razem na sztywną pianę.
Dodać żółtka delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
Dodawać porcjami: przesianą mąkę z cynamonem i kakao.
Całość wymieszać. Następnie dodawać powoli olej cały czas ucierając masę.
Przełożyć do blaszki o wymiarach:35x25,
stawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
Sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto jest upieczone.
Po wystygnięciu na wierzch ciasta zrobić polewę
i udekorować wg własnego gustu.
P.S. Zapraszam na swój fan page na Facebook. Zamieszczam tam więcej zdjęć oraz ciekawostek z kuchni na antypodach.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To ciasto robię zawsze na Boże Narodzenie i zawsze się udaje :)
OdpowiedzUsuńZawsze obecne na Boże Narodzenie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto.
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń